Aslan: Esnaflarımızı zincir marketlere ezdirmeyelim

DEMBİR-DER Kahta Temsilcisi Yusuf Aslan: Aynı mahallede peş peşe açılan zincir market şubeleri, küçük bakkalların mekansal avantajlarını da ortadan kaldırıyor.
Aslan: Esnaflarımızı zincir marketlere ezdirmeyelim

Aslan, her sokak başında açılan ve yüksek fiyatlı olmalarına rağmen ucuz algısı ile mahalle bakkallarını adeta nefessiz bırakan bu zincir marketlerle Kahta halkı olarak topyekûn tepki göstererek esnafa sahip çıkmaya davet etti. 

DEMBİR-DER Kahta Temsilcisi Yusuf Aslan yaptığı  yazılı açıklamada şunları söyledi:

Türkiye’de son yıllarda A101 ve BİM gibi indirim marketlerinin hızlı bir şekilde yayılması, mahalle bakkalları ve küçük esnaf üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Bu zincir marketler, toplu alım ve düşük lojistik maliyetleri sayesinde tüketiciye daha ucuz ürün sunabiliyor. Ancak küçük esnaf, sınırlı alım gücü ve yüksek maliyetlerle bu fiyatlarla rekabet edemiyor. Bu durum, birçok bakkalın kepenk kapatmasına neden oluyor.

Akademik çalışmalar da küçük esnafın, büyük zincir marketler karşısında rekabet gücünü giderek kaybettiğini gösteriyor. Zincirler büyürken, küçük işletmelerin pazardaki varlığı zayıflıyor. Esnaf, ürünleri daha pahalıya temin ettiği için satışta da geri planda kalıyor.

Bu dengesizliği gidermek amacıyla Ticaret Bakanlığı, tedarik ve dağıtım kooperatifleri gibi modelleri gündeme getirdi. Amaç, esnafın toplu alım gücünü artırmak, maliyetleri düşürmek ve rekabette bir denge sağlamak. Ancak zincir marketlerin şube sayısına veya faaliyetlerine doğrudan bir kısıtlama henüz getirilmiş değil.

Esnaf temsilcileri ise zincir marketlerin çalışma saatlerine ve şubeleşme hızına sınırlama getirilmesini talep ediyor. Aynı mahallede peş peşe açılan şubeler, küçük bakkalların mekânsal avantajlarını da ortadan kaldırıyor.

Sonuç olarak, A101 ve BİM gibi marketler tüketiciye kısa vadede ucuz alışveriş imkânı sunsa da, bu durum küçük esnafın yaşam alanını daraltıyor. Esnafın ayakta kalabilmesi için tedarik kooperatifleri, dijital pazarlama yöntemleri ve kamu destekli düzenlemeler büyük önem taşıyor. Hem makul fiyatlar korunmalı hem de mahalle kültürünün temel taşı olan esnaflarımıza sahip çıkılmalı. Kısacası, her zaman esnafımızın yanında olmalıyız.