Mustafa Kayahan’ın “Kâhta Tarihi” İsimli Kitabı Çıktı

ı Kitap Hakkında: Kâhta’nın ilk derli toplu tarihi olama özeliğini taşıyan “Belgelere Dayalı Kahta Tarihi” isimli kitap tümüyle yazılı belge ve doğrulanabilir kaynaklara dayanıyor.
Mustafa Kayahan’ın “Kâhta Tarihi” İsimli Kitabı Çıktı

Söz konusu kaynaklar, ekseriyetle Devlet Arşivi belgeleri veya devlet kurumlarının çıkardığı basılı kaynaklardır. Örneğin, Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivi’nden temin edilen belgeler, bazı bakanlık ve vilayetlerin çıkardığı süreli yayınlar; meskûn yerlerin ad ve idari bağlılıklarını gösteren dizinler, salnameler, gazeteler vb. basılı kaynaklar.

Bireysel çalışmalardan kitaplar, tez ve makaleler den de azami derecede yararlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmaların güvenilir olması konusunda titiz ve seçici davranılmıştır. Süreli yayınlardan derlenen bilgilerin referansları dikkatle incelenmiş, güvenirliği şüpheli olanlar metne alınmamıştır.

Kitap içeriğinin başlangıcı olarak Kommagene Krallığının kuruluş yüzyılı sayılabilecek MÖ. Birinci yüzyılın başları esas alınmıştır. Bitiş yılı ise 1950 yılının sonlarıdır. Ancak nüfus sayıları istisna olarak 1960 sayımına kadar getirilmiştir. Bunun nedeni değiştirilen yerleşim yeri asıl adlarının yeni adlarla birlikte1960 yılı nüfus sayımı cetvellerinde topluca görülüyor olmasıdır.

Kommagene Krallığı’nın uygarlık kaynaklarından, bu çalışmaya katkısı olduğu nispette, yararlanılmıştır. Ancak Kommagene tarihi ile Kâhta tarihinin zaman, kapsam ve içerik bakımından birbirinden farklı olduğu gerçeği hep göz önünde bulundurulmuştur.

Devletlerin yapısında, yönetim şekli ne olursa olsun, idari bir bütünlük ve devamlılık esası vardır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için de Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri üzerine kurulduğu 20. Yüzyıl Osmanlı Devleti için de geçerli olan bir özelliktir. Netice itibariyle şimdiki Kâhta İlçesi yeni kurulmuş bir ilçe değil, eski ilçe merkezinin adıyla sanıyla taşındığı kadim Kahta’dır. İlçenin idari statüsünü tarihi bağlamından kopararak “yeni” şeklinde ifade etmek doğru bir söylem olmadığı gibi tarih bilimi açısından da kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.

Kitapta, Kâhta tarihi Kommagene tarihiymiş gibi anlama ve algılama gibi yanlış bir alışkanlığın giderilmesine de çalışılmıştır. Bu çerçevede Kommagene’nin bir krallık, Kâhta’nın ise bu krallığın geçmişteki bir kenti olduğu belgelerle ortaya konmuştur. Lakin o kent, söz konusu krallıktan önce de vardı, krallık tarih sahnesinden silindikten sonra da var olmaya devam etmiştir.

Mustafa KAYAHAN: 1955 yılında, günümüz Kâhta’sının eski ilçe merkezi olan Eski Kâhta/Kocahisar köyünde doğdu. Orta Öğrenimini Kâhta Orta Okulu, Kâhta Lisesi ve Salihli Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünde lisans öğrenimi yaparak 1980’de öğretmen oldu. Çalışma süresini tamamladıktan sonra emekliye ayrıldı.

Yazarın Yayımlanmış Eserleri: Nemrut Topraklarında SUSKUNLUK SARMALI (Roman) Nemrut Topraklarında GÜNEŞ BATARKEN (Roman) Belgelere Dayalı KÂHTA TARİHİ (Yerel tarih) Not: Kitap internet üzerinden satış yapan birçok satış sitesinden temin edilebilir.

Benzer Haberler